Nieuws   

Projecten gezocht voor Animate your crowd!
Filmmakers kunnen plannen indienen voor Animate your crowd!, een samenwerking tussen HAFF, CineCrowd en het K.F. Heinfonds om jong talent te ondersteunen.
Eerste titels voor competitie features en shorts bekend
De eerste titels voor de competities voor features en shorts zijn bekend gemaakt. Welke geselecteerde films maken tijdens het HAFF kans op de prestigieuze Grand Prix?
Lei Lei wint Wouter Barendrecht Award op IFFR
De Chinese filmmaker, grafisch ontwerper, graffitikunstenaar en muzikant Lei Lei heeft op CineMart de Wouter Barendrecht Award gewonnen voor zijn project 'Ningdu'.
Aanmeldingen voor KunstStripBeurs 2017 geopend
Tijdens de 20e editie van het festival organiseert HAFF ook weer de jaarlijkse KunstStripBeurs. Wil je aanwezig zijn om je werk te exposeren en verkopen? Meld je dan nu aan!
Oscarnominaties voor beste korte en lange animatiefilm bekend
Zojuist zijn de nominaties bekend gemaakt voor de categorieën Beste Korte Animatiefilm en Beste Lange Animatiefilm. Welke films mogen nog hopen op deze prestigieuze award?
HAFF op Nieuwjaarsduik
Luid het nieuwe jaar in met de meest fantastische animaties van HAFF 2016 tijdens de Culturele Zondag op 15 januari.
Speciaal HAFF-programma op het Uitfeest
Op zondag 4 september komt HAFF naar de Trouwzaal in het Stadhuis met een marathon korte animatiefilms uit de hele wereld, voor alle leeftijden. Kom langs en neem je koters mee!
Start feestelijk Tourweekend in LHC
LHC rolt op donderdag 30 juni de gele loper uit voor een feestelijk Tourweekend in Utrecht: het Festival du Vélo met oa animatie van het HAFF, Velodrool en Cycling Utrecht.
Speciale voorstelling The Red Turtle in Utrecht
Dinsdag 21 juni komt Michaël Dudok de Wit naar Utrecht voor een speciale vertoning van The Red Turtle, bij het HAFF i.s.m. Louis Hartlooper Complex en Lumière. 19:00 uur LHC, met uitgebreid nagesprek.
Tentoonstelling motion comics op Stripdagen Haarlem
Innovatieve voorbeelden van interactieve stripverhalen uit alle windstreken voor het eerst in Nederland op de Stripdagen Haarlem. Opening 4 juni.
Nederlandse films in Annecy 2016
Royale selectie Nederlandse films en bijdragen in Annecy dit jaar; The Red Turtle van Michaël Dudok de Wit en speciale selectie Franse films door Gerben Schermer.
Beeldtaal in het onderwijs
Netwerk Filmeducatie reageert op eindadvies Platform 2032. Pleidooi voor structurele aandacht voor film en beeldcultuur in onderwijs met concrete aandacht voor begrijpend kijken en creatief maken van beeldtaal in het nieuwe kerncurriculum.
Ringdijk van Gerco de Ruijter in Panorama Mesdag
Nieuw videowerk Ringdijk van Gerco de Ruijter te zien in Panorama Continuüm in Panorama Mesdag in Den Haag, samen met een installatie van Zeger Reyers en Pietertje van Splunter. Verrassend nieuwe invulling aan het fenomeen panorama.
Nieuw talent @ Hangzhou 2016
HAFF gaat op reis naar Hangzhou (China) samen met Marlies van der Wel (Zeezucht) and Nina Gantz (Edmond) voor de derde China International Youth Animation Biennale (29 april-1 mei).
HAFF @ Europe on Screen Indonesië 2016
HAFF presenteert een animatieprogramma met Europese hoogtepunten uit het festivalprogramma op het Indonesische festival Europe on Screen van 29 april-8 mei.
HAFF Winners on Tour
HAFF gemist of wil je de prijswinnaars nog ’ns zien? Momenteel gaan enkele prijswinnaars het land door via de Korte Film Poule van EYE. Onder meer tijdens de Eerste Nederlandse Filmnacht op 29 april in het Natlab in Eindhoven om 19.30 uur en op 8 mei in EYE.
Reportage Hand-colored No.1 in Utrecht
Bekijk hier de Chinese reportage ter gelegenheid wereldpremière in Utrecht van installatie Hand-colored No.1 van lei Lei en Thomas Sauvin.
Ondertussen in Centre Pompidou: Paul en Menno de Nooijer
Vroeg werk van Paul en Menno de Nooijer in de tentoonstelling Les années 1980, l'insoutenable légèreté (De ondraaglijke lichtheid). Met originele foto's en 16mm-films uit de collectie.
Refusal of Time van William Kentridge in Utrecht
Opgenomen in de internationale kunstmanifestatie Hacking Habitat over de balans tussen technologie en menselijkheid, in de voormalige gevangenis Wolvenplein Utrecht, nog tot 6 juni.
Nominaties MovieZone HAFF Award bekend
Na veel late avonden, discussies , nadenken en snacks heeft de MovieZone jury drie films genomineerd voor de MovieZone HAFF Award 2016.
Tussenstand publieksprijs Nederlandse animatie
Zondag 20 maart, is de definitieve uitslag van de publieksprijs voor Nederlandse animatie bekend. Nu alvast de tussenstand.
Vakprijs Nederlandse animatie gewonnen door Zeezucht
Tijdens de openingsavond van HAFF is de Vakprijs voor Nederlandse Animatie uitgereikt aan Zeezucht (Jonas and the Sea) van Marlies van der Wel (NL).
Nominaties Grand Prix Nederlandse animatie
Woensdagavond 16 maart zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Grand Prix voor Nederlandse Animatie.
HAFFTube winnaar 2016
Melting POP van Alexandre Dubosc (Frankrijk) is de HAFFTube winnaar 2016.
NPO Cultura in het teken van HAFF
In het kader van HAFF staat NPO Cultura van 14 tot en met 17 maart in het teken van animaties.
Even voorstellen: MovieZone HAFF Jury
De MovieZone HAFF Jury, de jongerenjury van EYE en het Holland Animation Film Festival, reikt op 20 maart de MovieZone HAFF Award uit.
Animation Capital Utrecht
In het kader van het prestigieuze, internationale seminar CARTOON Business die aansluitend aan het Holland Animation Film Festival in Utrecht wordt gehouden, wijden we in samenwerking met de HKU een tentoonstelling helemaal aan animatie uit de stad Utrecht.
The Kick tijdens HAFF
De komende editie van The Kick, het evenement voor de creatieve sector in Utrecht, vindt plaats op 17 maart en staat in het teken van animatie. De sprekers gaan op zoek naar de grenzen van animatie, door middel van visie, toepassing of techniek.
Voordeelactie met Utrechtse ondernemers
Een groot aantal winkels en cafés in de Twijnstraat nemen deel aan eee actie van HAFF en verstrekken HAFF voordeelvouchers aan hun klanten.
Bear Story & Inside Out winnaars Oscar 2016
And the winners are... HAFF Junior-winnaar Bear Story won de Oscar voor animatieshorts en Inside Out de Oscar voor lange animatiefilm. Beide films zijn bij het HAFF te zien.
Officiële openingsprogramma HAFF bekend
Het officiële openingsprogramma van het HAFF is bekend. Met o.a. de verrassende poppenanimatie en BAFTA-winnaar Edmond van de Nederlandse regisseur Nina Gantz en de wereldpremières Before Love van Igor Kovalyov (Rusland) en Ticking Away van Michael Sewnarain (NL).
(Otto) en Hey Deer! aan kop in HAFF Junior
De eerste klassen uit Oss hebben hun favoriet inmiddels gekozen. Met een overtuigende meerderheid staan (Otto) van Job, Joris & Marieke (Nederland) en Hey Deer! (Örs Bárczy, Hongarije) bovenaan.
Ticking Away en Löss in wereldpremière op het HAFF
Binnenkort wordt de complete selectie voor de internationale competitie shorts bekendgemaakt. Met groot genoegen maken we alvast de eerste Nederlandse titels bekend!
Eerste titels HAFF 2016 bekend
Met trots onthullen we de eerste parels uit de competitie voor shorts en feature films van HAFF 2016!
Golden Globe voor Pixar’s Inside Out
Pixar wint voor de zevende keer de Golden Globe voor beste lange animatiefilm.
HAFF preview tijdens Nieuwjaarsduik
Neem een duik in de wereld van het HAFF tijdens de Culturele Zondag van 10 januari.
Prijswinnaars Animateka op een rij
Op het Animateka-festival in Slovenië zijn zaterdag verschillende awards uitgereikt. Bekijk hier een overzicht van de winnaars!
Korte animatie op kortste dag van het jaar
De kortste dag van het jaar staat in het teken van de korte film! Op 21 december vertoont het Louis Hartlooper Complex samen met HAFF een reeks eigenzinnige animatie shorts, op 35 mm!
Expanding Animation: installatie-kunst op HAFF
Op het snijvlak van beeldende kunst en animatie zijn kunstenaars actief met installatiewerk. Ook tijdens HAFF 2016 zijn er weer eigenzinnige werken te zien.
Residentie voor Johan Rijpma in Tokyo
De Utrechtse animatiekunstenaar Johan Rijpma is geselecteerd voor de Animation Artist in Residence Tokyo 2016 door de Japan Image Council. Lees meer over zijn project!
Nominaties Annie Awards bekend
De nominaties voor de jaarlijkse animatiefilmprijzen van ASIFA-Hollywood zijn bekend gemaakt. Ook Montage of Heck, met animaties van Hisko Hulsing, is kanshebber.
Programma en tentoonstelling voor Rosto op Animateka
Het Animateka-festival in Slovenië eert animatiekunstenaar Rosto met een eigenzinnig filmprogramma en uitgebreide expositie.
Speciaal HAFF-programma op Animateka
Een Nederlands feestje op het Animateka festival in Slovenië: HAFF programmeur Anet ter Horst stelde drie programma's samen boordevol Nederlandse animatie!
Festivals sturen brief aan Tweede Kamer
Diverse festivals in Nederland hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met de oproep om integrale en interdisciplinaire afweging en 1,8 miljoen extra voor festivals.
HAFF Junior-winnaar op Oscar shortlist
Historia de un Oso (Bear Story) van de Chileense animator Gabriel Osorio staat op de shortlist voor de nominaties van de Oscars. De film won eerder dit jaar de HAFF Junior Publieksprijs!
Onderteken de petitie voor beeldcultuur in het nieuwe onderwijscurriculum
Kinderen en jongeren groeien op in en met beeldcultuur, maar op school is geen structurele aandacht voor het creëren van of kritisch kijken naar bewegend beeld. Het is tijd voor verandering!
Awards Manager van de Oscars geeft tips in EYE
Wil je graag meer weten over het insturen van een korte animatie naar de Oscars? Dinsdag 24 november krijg je de juiste tips van Tom Oyer van de Academy!
12 films op César shortlist voor beste korte animatiefilm
Twaalf Franse titels staan op de César shortlist voor beste korte animatiefilm. Bekijk de hele lijst!
Belgische animatiefilm Cafard exclusief bij LAB111
Bijzondere film in authentiek West-Vlaams over de wereldkampioen boksen die zijn dochter wil wreken en zo betrokken raakt bij de Eerste Wereldoorlog.
Masterclass jeugdanimatie Cinekid
Vrijdag 23 oktober Westergas Theater. Hoe kunnen live-actionschrijvers en animatiemakers samen sterke verhalen ontwikkelen vanuit de kracht van het beeld? Met (inter)nationale experts en filmmakers. Moderator is Paul Wells (VK).
Gouden Kalf én publiekslieveling voor Under the Apple Tree
Bij de korte films van het Nederlands Film Festival heeft Erik van Schaaik (Under the Apple Tree) het Gouden Kalf voor beste korte film gewonnen. De film werd bovendien uit alle premièrefilms gekozen tot publiekslieveling.
Seminar animatieregie op NFF
Zondag 27 september 2015 seminar over de regie van lange animatiefilms. Voor live-action- en animatieregisseurs, concept artists en storyboarders, scenaristen, producenten en documentairemakers die meer willen weten over het regisseren van animatie-features.
Cartoon d'Or 2015 voor The Bigger Picture van Daisy Jacobs.
The Bigger Picture van Daisy Jacobs heeft de Cartoon d'Or 2015 gewonnen. Collega-Oscarnominatie en winnaar Publieksprijs HAFF 2015, A Single Life van Job, Joris & Marieke was een van de zes genomineerde films.
(OTTO) van Job, Joris & Marieke Nederlandse inzending Korte Animatiefilm voor de Oscars
(Otto) is de tweede film van Job, Joris & Marieke die wordt ingezonden naar de Academy namens Nederland. Vorig jaar werd A Single Life ingestuurd, waarvoor zij afgelopen februari een Oscarnominatie ontvingen.
Nieuwe film Job, Joris & Marieke in première op TIFF
Het Utrechtse animatietrio Job, Joris & Marieke brengt in het najaar een nieuwe film uit: (Otto). De short beleeft de wereldpremière op het Toronto International Film Festival.
Animatie-installatie Februar te zien op Fantoche Festival
Februar, de animatie-installatie Maarten Isaäk de Heer, is begin september te bezoeken en te bewonderen op het Zwitserse animatiefestival Fantoche. Het werk van de Nederlandse kunstenaar beleefde in maart de wereldpremière op het HAFF.
Theo van den Boogaard LIVE
Theo van den Boogaart zingt en tekent Bob Dylan.